A93B_logo

Як не запізнитися: коли приїжджати до аеропорту

8 Лютого, 2022 7 хв Автор ebilet
когда приезжать в аэропорт

Навіть досвідчені мандрівники часом губляться, коли перед ними постає питання – за скільки часу до вильоту потрібно приїхати в аеропорт. На це впливає багато факторів: яким рейсом ви летите (внутрішнім чи міжнародним), чи є у вас із собою багаж, які правила для пасажирів конкретної авіакомпанії. Навіть погода впливає – погані погодні умови можуть спричинити пробки на дорогах, а через це ви приїдете із запізненням. А це загрожує негативними наслідками – чекати на вас ніхто не буде, літак відлетить. Звичайно, якщо ви не його пілот.

Міжнародні рейси: не менше 2,5-3 годин

Якщо ви подорожуєте міжнародним рейсом, рекомендується приїхати в аеропорт за 3 години – менше часу вам може просто не вистачити. Або ж ви поспішатимете і зриватимете чергу, приноситимете іншим пасажирам дискомфорт.

Після прибуття в аеропорт вам потрібно:

  • знайти потрібний термінал – на це теж потрібен час. Зазвичай шлях від паркінгу займає близько 10 хвилин, але якщо ви вперше в цьому аеропорту і не знаєте, куди йти, можуть з’явитися додаткові затримки;
  • пройти перший скринінг багажу на вході до терміналу. Це займає близько 15 хвилин;
  • знайти стійку реєстрації та здати багаж. Там зазвичай черга, яка може бути досить велика, тому це може зайняти як 10 хвилин, так і півгодини;
  • за наявності додаткового негабаритного багажу (наприклад, лиж або спінінга) – ще раз відстояти чергу і здати його в інше вікно. Там людей менше, тому ви вкладетеся в 10 хвилин;
  • пройти основний скринінг багажу – з оглядом особистих речей, зняттям ременя тощо. Ця процедура непередбачувана (можуть виникнути проблеми у вас чи у пасажира перед вами), тому проходження основного скринінгу може затягнутися хвилин на 40;
  • пройти паспортний контроль. На ньому черга рухається швидко, тому 10-20 хвилин буде достатньо;
  • знайти гейт. В аеропорту Бориспіль на це може піти до 10 хвилин.

При мінімальних підрахунках, на це піде 1 година і 40 хвилин. А враховуючи, що посадка завершується за 20 хвилин до вильоту, ви прибіжете до її закінчення – в кращому випадку. А в найгіршому пройдете всі черги і не потрапите в літак. Тому рекомендується взяти час із запасом та прибути в аеропорт хоча б за 2,5-3 години.

Внутрішні рейси: без митного контролю

Тут все трохи простіше – оскільки митницю проходити не потрібно, і загалом правила безпеки для перельоту всередині країни не такі суворі. Достатньо приїхати за півтори-дві години до вильоту. Реєстрацію на внутрішні рейси зазвичай закривають за 30 хвилин до вильоту. Плюс черги на рейси всередині країни зазвичай менші, що теж дозволяє пройти необхідні процедури за менший час.

Реєструємось на рейс

Реєстрація в аеропорту починається стандартно за 2-3 години до вильоту та закінчується за годину до вильоту на міжнародних рейсах та за 30 хвилин на внутрішніх. Онлайн-реєстрація у багатьох авіаперевізників відкривається за добу до вильоту (МАУ, Bees, Skyup, Wizz Air, Ryanair). Також варто зазначити, що реєстрація в аеропорту зазвичай платна (це залежить від правил авіаперевізника).

Як відбувається реєстрація? На спеціальній стійці ви показуєте квиток та свій паспорт, а натомість співробітник видасть вам посадковий талон. На міжнародному рейсі можуть перевірити наявність візи та зворотних квитків, якщо це передбачено правилами в’їзду. В окремих випадках можуть запросити банківську картку, якою були оплачені квитки.

Ось кілька порад, які допоможуть вам під час реєстрації:

  • якщо ви хочете місце біля вікна або аварійного виходу, де більше місця, – не соромтеся і скажіть про це співробітнику. Якщо вони вільні, то вам підуть на зустріч;
  • якщо ви летите з пересадками, скажіть про це співробітнику – вам можуть видати відразу два посадкові талони (на обидва рейси), і не доведеться витрачати на цей час потім.

Багато хто віддає перевагу онлайн-реєстрації. У такому разі на сайті або в мобільному додатку авіакомпанії ви можете самостійно обміняти квитки на посадкові талони, а потім показати їх на екрані смартфона або планшета. Посадкові талони, отримані через сайт, потрібно роздруковувати.

Електронна реєстрація зручна та дозволяє заощадити час, але не сподівайтеся на неї на 100%. У мобільних додатках часто бувають збої та онлайн-обмін квитків на посадкові талони просто недоступні. У такому разі вам доведеться проходити стандартну процедуру через стійку реєстрації, тому приїжджайте в аеропорт із запасом часу.

Упаковка та здача багажу

Для здачі багажу стояти в окремій черзі не знадобиться – його оформляють на реєстраційній стійці. Попередньо зважте свою валізу будинку – переконайтеся, що вагу не перевищено. Вам потрібно просто поставити багаж на стрічку транспортера, де перевірять його вагу і прикріплять спеціальну бирку, на якій буде вказана необхідна інформація – та сама, що в посадковому талоні. Другу половинку бирки кріплять до посадкового талону. Негабаритний багаж після реєстрації здається на іншу стійку – Oversized baggage desk.

Передпольотний огляд

Після цього ви йдете у зону контролю, де проводитиметься основний скринінг. На міжнародних рейсах пройдуть процедури митного, прикордонного контролю та особистого огляду, на внутрішніх – лише особистого огляду. На митному та прикордонному контролі перевірять ваші документи. На власному огляді вам потрібно буде пройти через рамку металодетектора, а ваша ручна поклажа – через ретгенівський сканер. Маленькі речі потрібно витягнути з кишені – їх кладуть поруч із металодетектором для візуального огляду або пропускають через сканер разом із ручною поклажею. При особистому огляді вас можуть попросити показати документи.Щоб не запізнитися в аеропорт, заздалегідь продумайте, як ви добиратиметеся. Можете ознайомитись з нашими рекомендаціями, як доїхати з Києва до аеропорту Бориспіль у 2022 році.

Читайте також