A93B_logo

Коли відкриється Грузія? Правила в’їзду до Грузії для українців

15 Лютого, 2022 6 хв Автор ebilet
грузия

Грузія порівняно з деякими країнами Європи не так суворо обмежувала в’їзд іноземцям через пандемію коронавірусу. І все ж таки карантинні обмеження були, часом аж до повної заборони перетину кордону. Вони багаторазово змінювалися, і на момент публікації матеріалу діють досить м’які умови – в’їзд доступний навіть без сертифікату про вакцинацію, за наявності негативного результату тесту ПЛР. Коли Грузія повністю відкриється для українців, сказати складно, це залежить від ситуації з поширенням хвороби у світі. А поки що розберемося, як зараз поїхати до Кутаїсі, Батумі чи Тбілісі з України.

Чому українці люблять подорожі до Грузії?

Можна назвати сотні причин для подорожі до Грузії. Чудова природа, гарні краєвиди, комфортабельні курорти, неймовірна їжа та вино. Але головне – це, безперечно, грузинська гостинність. Перебування у Грузії – це суцільне задоволення.

Найпопулярніші напрямки для подорожей – це:

  • Тбілісі – столиця, в якій ви зможете дізнатися максимально багато про культуру, традиції та звички населення цієї країни;
  • Батумі, розміщений на морському узбережжі. Тут трохи пам’яток історії та архітектури, але саме місто з широкими пляжами з дрібною галькою, затишною курортною атмосферою та велосипедними доріжками варте уваги;
  • Кутаїсі та його околиці, де в гармонійному ансамблі поєднуються краса стародавніх храмів та сучасна футуристична архітектура;
  • Сванетія – район високо у горах. Щоб дістатися туди, знадобиться кілька днів, але шанувальники гірської природи будуть у захваті від цих місць;
  • Горі – популярне серед туристів містечко;
  • Боржомі, для шанувальників спокійного відпочинку.

Подивитися в Грузії справді є що, тож для першої подорожі рекомендуємо виділити не менше тижня. За цей час ви зможете відвідати одразу кілька міст – переміщення всередині країни доступні за ціною та досить прості, між курортними напрямками транспортна інфраструктура розвинена досить добре.

Правила в’їзду до Грузії для вакцинованих українців

Вакциновані іноземці можуть в’їжджати в країну, показавши сертифікат міжнародного зразка. Для українців це може бути як паперовий варіант, який видає сімейний лікар, так і електронний, згенерований у «Дії». Вакцинація має бути повною – тобто дві дози, причому у грузинських правилах не прописується дата останнього уколу. Якщо ви вакцинувалися препаратом Johnson, достатньо однієї дози. Підходять усі вакцини, які сертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Заповнювати форми онлайн реєстрації не потрібно.

Також дозволено в’їзд для іноземців, які перехворіли на Covid-19 в останні півроку, але потрібно пред’явити сертифікат про одужання.

Правила в’їзду до Грузії для невакцинованих громадян

Для невакцинованих іноземців Грузія також залишається відкритою, але якщо ви підтвердите відсутність коронавірусної інфекції. Це правило діє для громадян не всіх країн, але Україна до списку дозволених держав входить (поряд з ЄС, Канадою, США, Японією, Йорданією, Катаром та іншими). Не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону, потрібно здати ПЛР-тест і отримати негативний результат, а також заповнити форму онлайн-реєстрації. У ній потрібно вказати усі подорожі за останні 14 днів (або уточнити, що останні два тижні ви перебували лише в Україні) та контактні дані.

Через три дні після в’їзду до країни необхідно повторно скласти тест. Якщо це не зробити, можна отримати штраф у розмірі 2 тисячі ларі, тобто близько 600 доларів. Від ПЛР-тестів звільняються діти віком до 10 років.

Відвідування громадських місць у Грузії

Ще на початку року відвідувати ресторани, музеї та інші громадські місця в країні могли лише власники «зеленого паспорта» – тобто володарі сертифікату про повну вакцинацію або одужання після коронавірусу. Проте з 1 лютого 2022 року цю вимогу скасували, зараз вони доступні для всіх.

Спеціальні умови для грузинських громадян

Громадяни Грузії, які повертаються до країни, проходять кордон за тими самими правилами, що й іноземці. Вакцинованим достатньо показати сертифікат, не вакциновані повинні здавати ПЛР-тести. Якщо тест буде позитивним або його не буде, доведеться пройти 8-денну самоізоляцію. Якщо це неможливо зробити за місцем проживання, уряд надасть готельний номер.

Найвигідніші пропозиції щодо авіарейсів до Грузії

Недорогі квитки в Грузію пропонують авіакомпанії Bees, SkyUp та МАУ. Прямі рейси виконуються за такими напрямками:

Київ Тбілісі;

Київ Батумі;

Одесса Тбілісі;

Одесса Батумі;

Харків Батумі;

Більше цікавих пропозицій ви знайдете на сервісі E-Bilet.

Читайте також