A93B_logo

Яку їжу можна брати у літак?

1 Лютого, 2022 8 хв Автор ebilet
еда в самолете

Чи можна перекусити в польоті бутербродами, взятими з дому, чи своя їжа на борту заборонена? Це питання – одне з найпопулярніших, причому задають його часто й досвідчені мандрівники, які побували не в одній десятці країн. Ціна обіду в літаку справді кусається, тому можливість заощадити на ланчі дуже приваблива. І головна новина – вона є. Їжу в літак брати можна – щоправда, не всю.

Яку їжу можна взяти з собою у політ у ручній поклажі?

Авіакомпанії, що працюють в Україні (МАУ, Bees, Skyup, Wizz air, Ryanair) не надто суворі щодо їжі, яку можна брати із собою у політ. У ручну поклажу можна покласти майже все, що завгодно, тільки в розумних кількостях – фаст-фуд, м’ясо, рибу, снеки. Проте варто пам’ятати – до провезення дозволена лише їжа у фірмовому пакуванні, герметичність якого не порушена.

Для перекусу на борту найкраще взяти продукти, які добре насичують, мають високу енергетичну цінність, але при цьому зручні у вживанні, без різких неприємних запахів, які заважатимуть іншим пасажирам. Прекрасно підійдуть для цих цілей:

  • сендвічі, бутерброди, бургери;
  • шоколад та цукерки;
  • печиво;
  • горіхи, сухофрукти;

Якщо ви плануєте перекусити в польоті фруктами, м’ясними продуктами (ковбасою), сиром та хлібом, заздалегідь зробіть нарізку та добре її запакуйте. Проносити ніж на борт суворо заборонено.

Категорично забороняється: які продукти не можна брати до літака

Певні обмеження все ж таки є. Список продуктів, які заборонено проносити на борт, може відрізнятися залежно від політики компанії, але найчастіше йдеться про такі:

  • дуріан та ряд інших екзотичних фруктів;
  • риба, що має різкий і неприємний аромат;
  • інші продукти, які неприємно та сильно пахнуть. Часто це сири;
  • їжа невідомого походження;
  • сухий лід.

Є ряд продуктів, які не забороняються правилами, але все ж таки рекомендуємо відмовитися від них. Це їжа з різким запахом, яким може заважати іншим пасажирам, та продукти, які незручно їсти:

  • яйця;
  • швидкопсувні продукти;
  • варена курятина;
  • сосиски та сардельки;
  • копчена, в’ялена риба;
  • сири з яскраво вираженим ароматом;
  • морепродукти;
  • квашена капуста, інші мариновані овочі;
  • копчена ковбаса;
  • консервовані продукти;
  • продукти, які сильно кришаться або хрумтять.

Кефір та молочні продукти теоретично можна брати з собою по 100 мл, проте через те, що цілісність герметичної упаковки легко порушити і можуть виникнути проблеми, рекомендуємо все ж таки відмовитися від них.

Окрема категорія – їжа, яка знаходиться під санкціями в країні, в яку ви прямуєте. Цей перелік постійно змінюється, санкційні продукти переглядаються урядами країн що кілька місяців. Зазвичай йдеться про м’ясні та рибні продукти, які заборонені через спалахи захворювань серед тварин, – наприклад, може запроваджуватися тимчасова заборона на українське сало, свинину чи продукти їх переробки.

Правила перевезення рідин

Найсуворіші правила щодо рідин і рідких продуктів. Об’єм однієї ємності не може перевищувати 100 мл, а загальний об’єм – 1 літр. Вони повинні бути в окремій прозорій упаковці, яка перевіряється на окремій стійці під час проходження контролю. До рідин на борту відносять не тільки воду, а й йогурти, пюре, гелі, мед, паштети, варення та джеми і навіть м’які сири (брі, камамбер чи фету).

Ікра за правилами лоукостерів відноситься до рідких продуктів. Тому обсяг однієї баночки не повинен бути більшим за 100 мілілітрів, а загальна кількість не повинна перевищувати одного літра (тобто ви можете взяти із собою не більше 10 банок з ікрою). Однак це правило не поширюється на продукти, куплені у DUTY FREE.

Особливості дитячого харчування у польоті

Окрема історія – якщо ви подорожуєте із дитиною. Якщо доросла людина може відмовитися від перекусу в дорозі, малюкам пояснити пропуск часу годування складно. Тому авіакомпанії до дитячого харчування на борту ставляться дуже лояльно. З собою ви можете брати будь-які дитячі суміші, а в польоті передати їх стюардесам, щоб розвели пляшечку або надали гарячу воду. Вимога про герметичність упаковки поширюється і дитяче харчування. Оптимальний варіант – купити баночки з продуктом у фірмовому дитячому магазині та зберегти чеки до них. Також при подорожі з дітьми можна брати на борт кисломолочні продукти (кефір, йогурт), але у цілісній герметичній тарі.

Перевезення продуктів харчування у багажі

Правила перевезення продуктів у багажі більш лояльні – навіть якщо ви везете їх у ручній поклажі, але не будете вживати на борту. Так, риба може бути будь-якою – копченою, солоною, в’яленою, але вона обов’язково повинна бути в герметичній (наприклад, вакуумній) упаковці, а її вага не повинна перевищувати норми, заявлені вашою авіакомпанією. Також варто враховувати норми ввезення продукту в країну, в яку ви прямуєте, – щодо ЄС є обмеження щодо риби не більше 20 кг. Співробітники митниці можуть вилучити продукти, якщо на них не буде дати виготовлення та терміну придатності, заводська упаковка буде пошкоджена. Такі ж вимоги до делікатесних м’ясних продуктів (наприклад, хамону), сирів.

Алкоголь, придбаний у DUTY FREE, може перевозитися в ручній поклажі, але упаковка повинна залишатися неушкодженою до закінчення польоту. Бажано уточнити це питання до початку польоту.

Обов’язково вивчіть правила авіакомпанії, з якою ви летите

Правила перевезення товарів можуть відрізнятися залежно від політики компанії. У кожного лоукостера – МАУ, Bees, Skyup, Wizz Air, Ryanair – вони свої. Тому попередньо рекомендуємо детально вивчити рекомендації авіаперевізника та переконатися, що продукти, які ви плануєте взяти із собою, дозволені політикою компанії. А ще уточніть, чи можна придбати обід на борту і скільки він коштуватиме – можливо, простіше і недорого буде перекусити таким чином. Це можна зробити при покупці квитків або безпосередньо перед вильотом.

Читайте також